Naturpont

Naturpont

yohimbe (Pausinystalia yohimbe-Corynanthe yohimbi) egy nyugat afrikában, Kongóban, Kamerunban őshonos örökzöld fa. Kérgét régóta használják különböző betegségek kezelésére, apotenciazavarokat is gyakran yohimbe segítségével próbálják megszüntetni. A nyugati világban is évtizedek óta használják.

Hatóanyagai indol alkaloidok, ezek tisztítás nélkül kb. 2,7-5,9%-os koncentrációban találhatóak a fakéregben. A legyakoribb vegyületek a yohimbine és sztereoizomerei: alpha-, beta-yohimbine. Az emelkedett noradrenalin szint következtében fokozhatja a zsírbontást.

Állat és emberkísérletek igazolták, hogy serkenti a zsírmobilizációt. Elősegítheti a zsírszövet jobb vérellátását -a rossz vérellátás meggátolhatja a zsírsavak szervezeten belüli lebontását- támogatva a fogyást. Zsírégetőtulajdonságát sajnos az utóbbi években nem vizsgálták embereken.

Mérsékelt dózisának edzés, aerob edzés előtti szedése valószínűleg potenciálhatja hatását, úgy, hogy kedvezőtlen jelenségek a serkentő hatású („termogén keverékek”, koffein, efedrin, spiro) készítményekhez képest ritkábban jelentkeznek (de ha mégis fellépnek, forduljunk orvoshoz, szakemberhez).

Emberkísérletek is hatásosnak találták, például egy vizsgálatban 10 elhízott nő napi 4*5 mg yohimbine-t kapott, míg másik 10 nő placebot. Három hétig napi 1000 kcl-ás étrendet fogyasztottak. Az átlagos testtömeg vesztés 3,55+/-0,24 kg (yohimbine) és 2,21+/-0,37 (placebo) volt, a yohimbe tehát fokozta a testtömegvesztést. A yohimbe csak megfelelő diétával és más zsírégetők egyidejű használatával ígér látható eredményeket. 

L-karnitinnelvagy HCA-val, gimneminsavval (Gymnema sylvestre kivonat), nem termogén (vitamin, ásványianyag és egyéb ártalmatlan hatóanyagokat tartalmazó) zsírégetőkkel (Fat Burner-ek) érdemes kombinálni. A yohimbin hatásos napi adagja 0,2 mg/ttkg körül van, de 20 mg/nap-nál többet nem javasolt bevenni. A 0,2 mg/ttkg/nap emeli a plazma szabad zsírsav szintjét, és ilyen dózisban egészséges emberekben általában nem mutat vérnyomásemelő vagy szívritmus fokozó hatást.

Az adagoláshoz természetesen ismerni kell az adott termék hatóanyagtartalmát, standardizált termékek ajánlottak. A használt mennyiségnél az egyéni tolerancia a döntő, hatásában a metabolizmus különbségei miatt nagy eltérések lehetnek. Férfierő-növelő hatása elsősorban csak potenciaproblémákkal rendelkező embereknél jelentkezik, de náluk sem minden esetben.

Miért használjuk

  • A zsírszövet vérellátásának fokozásával és az alfa-2 receptorok blokkolásával hozzájárulhat a kényes területek (has, fenék, comb) zsírégetéséhez.
  • A johimbe állat és emberkísérletek, klinikai vizsgálatok alapján fokozza a zsírmobilizációt, ami diéta mellett szerepet játszik a zsírraktárak csökkentésében.

További előnyös hatások

Az impotencia kezelésére alkalmazható gyógynövényFérfierő-növelő hatása elsősorban csak potenciaproblémákkal rendelkező embereknél jelentkezik (de náluk sem minden esetben).

Hogyan használjuk

A yohimbe csak megfelelő diétával és más zsírégetők egyidejű használatával ígér látható eredményeket. L-karnitinnel vagy HCA-val, gimneminsavval (Gymnema sylvestre kivonat), nem termogén (vitamin, ásványianyag és egyéb ártalmatlan hatóanyagokat tartalmazó) zsírégetőkkel („Fat Burner-ek”) érdemes kombinálni. A yohimbin hatásos adagja 0,2 mg/ttkg/nap körül van, de 20 mg/nap-nál többet nem javasolt bevenni. Ehhez természetesen ismerni kell az adott termék hatóanyagtartalmát, standardizált termékek ajánlottak.

Szinergikusan erősíti a hatását

koffein (pl. Guarana kivonat) és a zöld tea mind zsírmobilizáló, mind zsírégető hatását fokozhatja. A kombináció hatásosságát és biztonságosságát eddig nem vizsgálták.

Természetes forrásai

A yohimbe (Pausinystalia yohimbe-Corynanthe yohimbi) egy nyugat afrikában, Kongóban, Kamerunban őshonos örökzöld fa, hatóanyagait csak étrendkiegészítőkkel vihetjük be.

Esetleges mellékhatásai

Máj és vesebetegségek, magas vagy alacsony vérnyomás, cukorbetegség, terheség, szoptatás, pszichés problémák esetén nem szabad használni! Idegesség, vérnyomásemelkedés, exanthema-bőrkiütés, álmatlanság, szapora szívverés, remegés, hányás, fokozott bélműködés esetenként előfordulhat. A mellékhatások -magas vényomás, fejfájás- megjelenése esetén a johimbe adagot csökkenteni kell. A szedés teljes felfüggesztése ritkán szükséges. A reakciók az egyéni metabolizmustól és érzékenységtől függnek, amelyben nagy különbségek lehetnek. A noradreanalint a monoaminooxidáz (MAO) bontja, a yohimbin erre befolyást gyakorolhat. Ez azt eredményezheti elméletileg, hogy a vérnyomásemelő hatású vegyületek (sajtok, máj, vörösbor egyes összetevői) kórosan magas vérnyomásemelkedést idéznek elő, ám ez mai ismereteink és a nagy múltra visszatekintő használatot is figyelembe véve nem reális veszély. A MAO-gátló gyógyszerek és MAO által lebontandó vegyületeket tartalmazó ételek, valamint alkohol fogyasztása nem javasolt yohimbe szedés mellett.

A Yohimbe egy olyan természetes potencianövelő, mely elsődlegesen a pszihés potenciazavarokban szenvedő embereknek kiváló.

Napi használatával megszüntethetők a potenciazavarok, merevedési zavarok.

Hogy milyen merevedési zavarokon tud a yohimbe segíteni?:

- Menedzserbetegések okozta potenciazavarok

- Stresszes életmódból adódó potenciazavarok

- Fiatalokra is kiterjedő pszihés potenciazavarok

A yohimbe nem gyógyszer. Ez a gyökérkivonat, egy táplálékkiegészítő melyet a napi étkezéseink mellé lehet szedni, mint egy extra vitamint.

Hatóanyagai 100%-ben természetes eredetűek és nincsenek olyan volumenű káros, és drasztikus mellékhatásai, mint egyéb magyarországon kapható elterjedt potencianövelő gyógyszereknek.