Naturpont

Naturpont

A Földközi-tenger vidékén őshonos, 2-3 méter magas, terebélyes ágrendszerű, illatos cserje. Nevét azért kapta, mert egykor a kolostorokban élő, nőtlenségi fogadalmat tévő szerzetesek e növény kivonatát fogyasztották szüzességi fogadalmuk megtartásához. Azt tartották róla, hogy csökkenti a nemi vágyat. A barátcserje terméseinek szexuális vágyat csökkentő és a nőkre gyakorolt egyéb, áldásos hatásait a modern orvostudomány kísérleteinek eredményei is igazolták. A növény termését Európában évszázadok óta alkalmazzák női hormonális problémák orvoslására.

Hagyományosan rendszertelen menstruáció kezelésére, a normális menstruációs ciklus visszaállítására és termékenységi problémákra használták a gyógynövényt, manapság emellett apremenstruációs szindróma kellemetlen tüneteinek enyhítésére is ajánlják. A panaszok közé tartozhatnak testi és lelki természetű panaszok is, melyek jelentkezhetnek fejfájás, bőrproblémák formájában, a mellek enyhe feszülésében, alhasi panaszokban, idegességben, ingerlékenységben, továbbá hangulati ingadozásban, fáradékonyságban és alvászavarban.

Szinte minden meddőséggel, babatervezéssel foglalkozó fórumon előbb-utóbb felbukkan abarátcserje neve. Bár nincs hormontartalma, mégis hatást gyakorol a hormonműködésre, különösen az LH-hormon termelésére. Az agyalapi mirigyet „dolgoztatja meg”, így több LH-hormon termelődik. Hála az LH-hormonnak, a progeszteron (sárgatest-hormon) szint is nő a szervezetben, így menstruációs problémák esetén elsősorban azoknak ajánlott, akik elégtelen progeszteron szinttel küzdenek. Emellett a prolaktin-szintet is csökkenti.

Hogyan lehet ettől teherbe esni (nőknek)  ?

Mert a progeszteron-szint a várandósság szempontjából nagyon fontos. A progeszteron hormon teszi alkalmassá a méhed nyálkahártyáját a kisbabád befogadására. Ha nem jön létre a terhesség, egy idő után a sárgatest elsorvad, és megérkezik a nem várt „vendég”: a menstruáció. Nagyon leegyszerűsítve tehát a megemelkedett progeszteron szint a beágyazódást, és a kisbaba megtartását segíti elő.

Meddig kell szedni?

A forgalmazói ajánlások szerint első alkalommal 1-2 hónapig, később csak időnként szükséges rövidebb kúrákat csinálni. Fontos! Ha már aktívan benne vagytok a bébi-projektben, akkor ideje kis szünetet tartani. A barátcserjét ugyanis várandós nőknek tilos szedni, és ilyenkor ugye sosem tudhatod, mikor költözik be a babóca.

Mikor érdemes szedned?

Akkor érdemes megpróbálkoznod a barátcserjével, ha rendszertelen, vagy túl rövid (kevesebb, mint 25 nap), vagy túl hosszú (több, mint 28 napos) a ciklusod. „Orvosi nyelvre” fordítva: ha emelkedett prolaktin szintet, vagy sárgatest (progeszteron) elégtelenséget állapítottak meg Nálad. Akkor is érdemes megpróbálkozni vele, ha egyáltalán nincs havi menstruációd, hiszen ennek is lehet az emelkedett prolaktin szint az oka.

Hányszor, hányat, hogyan?

A barátcserjét kapszula formájában érdemes szedni, mert így a leghatékonyabb. A ciklus elején érdemes elkezdeni, 2 hónapon keresztül napi 1 szemmel, majd 2 hónap folyamatos szedés után csökkenteni a szintet heti 2-3 szemre, a negyedik hónapban heti 1 szemre, és végül teljesen el lehet hagyni.

Hatóanyagai

Számos különböző alkotóelemet tartalmaz, többek között flavonoidokat, iridoid glükozidokat és terpenoidokat. Hormonokat nem tartalmaz, jótékony hatásának lényege azonban éppen az agyalapi mirigy serkentése – különösen az LH-hormonnak nevezett lutein termelésére. Ez közvetett módon növeli a szervezet progeszteron-termelését, ez az anyag pedig a menstruációs ciklus szabályozását segíti. A prolaktin-termelés szabályozását is javítja. Az enyhén megemelkedett prolaktin-szint csökkentése nemcsak a meddő nőknél lehet hasznos, de azoknál is, akik melle a PMS (premenstruális szindróma) részeként nyomásérzékeny.

Van benne még: alkaloida, fehérje, flavin, gumi, illóolaj, kámfor, keseruglikozid, kumarin, limonén, linalool, pinén, szaponin, zsír, zsírosolaj, zsírsav.

Alkalmazása

Akne, antibakteriális, bronchitis, cukorbetegség, depresszió, diaforetikum, diarrhoea, fájdalom, gyomorbaj, gyulladás, influenza, köptető, megfázás, migrén, sebek kezelése, szorongásos zavarok, ciklusszabályozó.

A növény termését Európában évszázadok óta alkalmazzák női hormonális problémák orvoslására. Hagyományosan rendszertelen menstruáció kezelésére, a normális menstruációs ciklus visszaállítására és termékenységi problémákra használták a gyógynövényt, manapság emellett a premenstruációs szindróma (PMS) kellemetlen tüneteinek enyhítésére is ajánlják. A panaszok közé tartozhatnak testi és lelki természetű panaszok is, melyek megnehezítik a mindennapi munkát, és amelyek jelentkezhetnek fejfájás, bőrproblémák formájában, a mellek enyhe feszülésében, alhasi panaszokban, idegességben, ingerlékenységben, továbbá hangulati ingadozásban, fáradékonyságban és alvászavarban.

 

Mellékhatások

A gyógynövény szedése rendkívül biztonságosnak bizonyult. Nagyon ritkán előfordulhat allergiás érzékenység a barátcserje termésére. Ebben az esetben nem ajánlott a növény szedésének folytatása. Egyéb ismert mellékhatása nincs a szernek.

Ellenjavallat

Terhesség, szoptatás alatt a gyógynövény szedése nem ajánlott, a hormonháztartásra gyakorolt hatása miatt.

Hormonkezelés mellett megváltoztathatja a szedett hormonok hatását (elsősorban felerősítve azt), így a gyógynövény szedéséről a kezelőorvossal minden esetben konzultálni kell.

 

Figyelmeztetés!

A barátcserje készítmények alkalmazása a várandósság ideje alatt nem javasolt.

A gyógynövény a hatását 1-2 hónap folyamatos szedést követően kezdi kifejteni.

Klinikai tesztek

barátcserje és a pms: Egy újabb nagy klinikai kísérlet eredményei erősítik meg azokat a növekvő számban rendelkezésünkre álló bizonyítékokat, amelyek szerint a barátcserje (Vitex agnus castus L., Verbenaceae) apró magvai hatékonyan alkalmazhatók a negyvenes évek felett járó nőket érintőpremenstruális tünetegyüttes (PMS) kezelésében.

Egy nyitott rendszerű, német kísérlet szerint a kísérletben résztvevők 93%-a számolt be arról, hogy a PMS tünetei csökkentek vagy teljes mértékben megszűntek a három hónapos menstruációs ciklus alatt szedett barátcserje-készítménynek köszönhetően.

A vizsgálatot végzők szerint a PMS legalább 150 különféle tünetet foglal magába, melyek négy nagyobb tünetcsoportba sorolhatók, ezek a depresszió, a szorongás, a farkasétvágy és az ödémakészség fokozódása. A kísérlet célja egy új német készítmény (gyógyszerformáját tekintve száraz kivonat) hatásosságának és tűrhetőségének vizsgálata volt. Valamennyi kapszula 1,6-3,0 mg 6,7-12,5:1 arányú barátcserje száraz kivonatot tartalmazott, ami 20 mg száraz terméssel volt egyenértékű (Femicurâ, Schaper & Brummer GmbH & Co., Salzgitter, Németország).

A kísérletben részt vevő 1634 nő, napi két kapszulát kapott. A tapasztalt változásokat a kísérlet kezdetétől egy kérdőív kérdései alapján orvosok jegyezték fel a kezelés előtt és a három hónapos kezelést követően. A kérdőív kérdéseit úgy tervezték meg, hogy azok segítségével meghatározhatók legyenek a barátcserje pszichológiai és fizikai hatásai, a négy tünetcsoport és az egyéni tünetek összessége. A szimptómákban beállt javulás mértékét a Clinical Global Impression Scale standardnak megfelelően értékelték, amelyben a tüneti változások értékelésére a nagymértékű javulás és a nagymértékű rosszabbodás között van lehetőség.

A kísérlet végére a panaszok gyakoriságának csökkenésében statisztikailag szignifikáns különbséget tapasztaltak. A betegek 42%-a számolt be arról, hogy a PMS-tünetek teljes mértékben megszűntek, 51%-uk a panaszok mérséklődését jelezte, 6% esetében nem történt változás, 1%-uknál pedig a tünetek felerősödtek. Az orvosok 86%-a nyilatkozott úgy, hogy a barátcserje-kezelés kifejezetten hatásos, és 81%-uk értékelte úgy a betegek állapotát, hogy az sokkal jobb vagy jobb, mint amilyen a kezelés kezdetén volt. A gyógyszer tűrhetőségét illetően a kezelésben résztvevők 94%-a válaszolt úgy, hogy az jó, illetve nagyon jó volt, és semmiféle komolyabb mellékhatást nem tapasztaltak. A többiek enyhe mellékhatásokról (enyhe bőrreakciókról és gasztrointesztinális zavarokról) számoltak be. A szerzők érdekes mellékkörülményként vetették fel, hogy a barátcserje pozitív hatással lehet a termékenységre is, hiszen néhány, a kezelés előtt fogamzási képtelenségről panaszkodó nőnél kedvező változás állt be. Ez felveti annak a lehetőségét, hogy a barátcserjének egyes esetekben szerepe lehet a fertilitás helyreállításában.

Források: Referátumot készítette: dr. Babulka Péter tuja.hu tgy-magazin.hu antalvali.com http://www.babatakarok.hu/ http://en.wikipedia.org/wiki/Vitex_agnus-castus A barátcserjéről még…..Megfigyelték, hogy a barátcserje hatására lényegesen csökkent ameddőség, a menstruációs, klimaxos panaszok száma és mértéke. Ezt a növényt, illetve kivonatát manapság is hatékonynak ítélik. Az egyik legismertebb orvosi lap, a British Medical Journal közölte, hogy 1634 nőbetegben ez a készítmény csökkentette az ún. premenstruációs tüneteket, rendezte a menstruációs zavarokat és jelentősen csökkentette a meddőséget is. Ezt a megfigyelést egészítették ki azzal, hogy a pajzsmirigy alulműködésben szenvedők számára is kedvező hatásúnak bizonyult, jelentősen mérsékelte az autoimmun gyulladás tüneteit is. Ezt a növényi kivonatot javasolta 2010-ben az Európai Orvosok Szövetsége is.A barátcserjében különböző biológiailag hatásos anyagok – többek között flavonoidok és glükozidok – találhatók. Fontos tudni, hogy hormonokat nem tartalmaz, jótékony hatásának lényege az agyalapi mirigy működésének serkentése, szabályozása, illetve – közvetett módon – a menstruációs ciklus szabályozását segítő progeszteron hormon termelésének növelése, ami lényegesen javítja meddőség esetén a fogamzás esélyét. Fontos megállapítás volt az is, hogy csökkenti a prolaktin-szintet, ami nemcsak meddőség, depremenstruációs szindróma (PMS) esetén is hasznos. A barátcserje hatóanyagai csökkentik autoimmun pajzsmirigybetegségben az antitestek szintjét. Fentieken kívül a barátcserjéből készített kiegészítő szedése tehát ajánlható: hőhullámok, éjszakai izzadás, PCOS, kóros elhízás és depresszió esetén.Terhesség, szoptatás ideje alatt és fogamzásgátló készítmények mellett nem szedhető.Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus főorvos
Forrás: Paramedica Magazin