Naturpont

Naturpont

Parlagi ligetszépe (Oenothera biennis)

A Parlagi ligetszépe (Oenothera biennis) a ligetszépefélék (Onagraceae) családjába tartozó, lágyszárú, évelő gyógynövény, amely 1-1,5 méterre is megnő. Általában töltéseken és ugaron nő. A róla elnevezett család fajai Észak-Amerikától Chiléig megtalálhatók. Több faja, mint kerti dísznövény, már a 17. század eleje óta megtalálható Európában, így Magyarországon is.

Az amerikai indiánok ismertették meg a korai bevándorlókkal a ligetszépe gyógyító erejét. A modern kutatások a magból sajtolt olaj gyógyhatását vizsgálja, amely egy különleges gamma-linolén nevű zsírsavat tartalmaz.

A szervezetben a prosztaglandinoknak számos típusa képződik: némelyek gyulladást okoznak, mások viszont gátolják ezt. A ligetszépében találhat gamma-linolénsav közvetlenül átalakul fontos gyulladásgátló prosztaglandinokká. Kiegészítő gyógyhatásának nagy részét ennek a folyamatnak köszönheti. A gamma-linolénsav ezenkívül a sejtmembránfontos alkotóeleme.

Hatóanyagai révén javítja a koszorúér keringését és segíti a bőr megújulási folyamatát. Enyhíti amenstruációs panaszokat. Szerepet játszik a vér koleszterinszintjének csökkentésében. A kozmetikaipar a száraz, gyulladt bőr ápolására alkalmazható szereket készít belőle. Gamma-linolénsav tartalma miatt a neurodermatitisz (krónikus, erős viszketéssel járó bőrbetegség) kiegészítő kezelésére használják. Magjából olajat sajtolnak. Gyógynövényboltokban beszerezhető a ligetszépe kapszula. Mellékhatása nem ismert.

A ligetszépe olajában két fontos telítetlen zsírsavtalálható: a linolsav és a gamma-linolénsav. Az előbbi azesszenciális zsírsavak közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a szervezet önmaga nem képes az előállítására, csak étkezés révén kerülhet testünkbe. Az utóbbit, a gamma-linolénsavat viszont már a szervezet állítja elő a táplálékkal bevitt nyersanyagokból.


Az esszenciális zsírsavak (gyakran F-vitaminként is emlegetjük őket) számos jótékony hatásukról ismertek. Többek között védenek a szívbetegségek, az agyvérzés, a magas vérnyomás és az elhízás ellen. A szervezet elsősorban linolsavból állítja elő a gamma-linolénsavat, az utóbbi viszont a szervezetben fontos szerepet játszó prosztaglandinok forrásaként szolgál. A prosztaglandinokcsökkentik a vérnyomást, mérséklik a vérrögök képződésének esélyét, ösztönzik testünk (védelmi)immunrendszerének működését és szabályozzák az agyfunkciókat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) annyira fontosnak ítéli az esszenciális zsírsavakat, hogy javaslata szerint felnőtteknél telítetlen zsírsavaknak kell kitenniük a naponta bevitt kalóriák 3%-át, szoptató anyák és gyerekek esetében pedig ez az arány 5%. A ligetszépéből nyert olajnak mintegy 72%-a linolsav, 9%-a pedig gamma-linolénsav, így ez a növény a biológiailag aktív F-vitamin leggazdagabb természetes forrásának tekinthető. Antioxidáns tulajdonságú, tehát semlegesíti a testünk számára károsszabadgyököket és gátolja keletkezésüket.

  • a ligetszépében található gamma-linolénsav gátolja a cukorbetegség szövődményeként jelentkező idegkárosodást
  • gyakran használják ekcéma kezelésére
  • hatékony különféle menstruációs panaszok kezelésére is (menstruáció előtti tünetek, görcsök)

Swanson Ligetszépe kapszula

Összetevők:

Ligetszépe olaj 500mg

Összetevők     Mennyiség/napi adag     RDA%

Ligetszépeolaj        500 mg                            **

OÉTI bejegyzési szám: 4199/2008

Napi ajánlott mennyiség: 2 gélkapszula

 

Kutatások

A glasgow-i egyetem kutatója, Jill Belch 52 olyan beteget vizsgált, aki reumás jellegű ízületi gyulladásban (rheumatoid arthritis) szenvedett. Az úgynevezett dupla vak, placebót (hatóanyagot nem tartalmazó, gyógyszer utánzatú szert) is alkalmazó vizsgálat keretében 17 páciens ligetszépe olajat, további 17 ligetszépe olaj és halolaj kombinációját, a maradék 18 pedig placebót kapott.

A vizsgálat valamennyi résztvevőjének minden reggel és este 6 kapszulát adtak. Az első csoportból a betegek 83%-ának jelentősen enyhültek a fájdalmai – olyannyira, hogy alaposan csökkenthették vagy teljesen elhagyhatták a fájdalomcsillapítók szedését. A második csoport tagjaiból 94% tehetett ugyanígy, míg a placebót szedő betegeknek a 34%-ánál tapasztalták ugyanezt.
Más területen is jótékony hatásúnak bizonyult a ligetszépe olaj. 

A menstruációt megelőző kellemetlen tünetek (premenstruációs szindróma -PMS) jelentkezését nagymértékben gátolja a ligetszépe olaj alkalmazása. Egy Nagy-Britanniában folytatott vizsgálat 70 olyan nőre terjedt ki, akinek korábban más módszerekkel nem sikerült megszabadulnia hónapról hónapra visszatérő fájdalmaitól és panaszaitól. Napi 3×2 kapszula ligetszépe olajat szedve, a betegek 67%-a teljesen tünetmentessé vált22%-uk részleges javulást érzett állapotában, és a terápia csupán 11%-uknál nem hozott változást.
Hasznos lehet a ligetszépe olaj az alkoholisták ivásról való leszoktatásában is.

Mivel az alkohol megakadályozza a linolsav átalakítását gamma-linolénsavvá, iszákosok esetében a prosztaglandin El szintje csökken a szervezetben, s ez depresszióhoz vezet. A depresszió viszont éppen az ivás folytatására ösztönöz. Azzal, hogy a ligetszépe olaj csökkenti a depressziót, közvetve az ivás iránt érzett vágyat is mérsékli. Ismert tény továbbá, hogy az alkohol a májat és a vesét is károsítja, a ligetszépe olaj viszont az alkohol okozta enzimblokádot megakadályozva, bizonyos fokú védelmet jelent ezeknek a szerveknek.

További előnyös hatásai: csökkenti a cukorbetegség szövődményeinek előfordulását, mérsékli apajzsmirigyműködés zavarából adódó túlfűtöttséget (hiperaktivitást) és lassítja az öregedésfolyamatát.

Mindemiatt érthető, hogy a ligetszépe olaj az egyik legsokoldalúbban hasznosítható étrend-kiegészítő, amely érdemes arra, hogy minden háztartásban helyet kapjon.

Megjegyzés: A jelenleg hatályos jogszabályokat betartva, a termék hatásairól leírást nem közölhetnénk! A könnyebb tájékozódásért, a termékekben található összetevők és hatóanyagok alapján az interneten megtalálható leírások alapján gyűjtöttünk össze rövid tájékoztatót.

Források:

http://www.vitaminkiraly.hu/gyogynovenyek/oldal/3

http://hu.wikipedia.org/wiki/Parlagi_ligetszépe

http://www.vitaminklub.hu/ismertetok.php?ism=ligetszepe.php