Naturpont

Naturpont

Az egyik legerősebb fájdalom csillapító gyógynövény, az Őszi margitvirág.

Az Őszi margitvirág (Tanacetum parthenium) a Fészkesek  családjába tartozik, örökzöld, krizantémféle. Többek között anyafűnek, telt virágú margitvirágnak vagy őszi aranyvirágnak is nevezik ezt a hálás kis növényt. Angol neve Feverfew.

Elterjedése: Útszélek, falak. Hazája a Balkán, Délnyugat-Ázsia, Európa egyes részei, így Magyarország, gyógy- és dísznövényként termesztik, kivadulhat.

Milyen vegyületeket tartalmaz az Őszi margitvirág?

A növény gazdag szeszkviterpén-laktonokban, főkéntpartenolidban. Tartalmaz még illóolajat, melynek gyakori összetevője a kámfor, a bornil-acetát, a pinén. A növény hatóanyagai között megtalálhatóak még a flavonoidok. Afehér fűzfakéreg és a gyömbér mellett a legerősebbfájdalomcsillapító hatású gyógynövény.

Egészen az 1970-es évek végéig az Őszi margitvirágotgyógynövénynek tekintették. John Lust így összegzi sok herbalista érzését: „Az Őszi margitvirág lassanként kimegy a divatból. Többé nem szolgál rá a nevére. Még a szokásos gyógynövénylelőhelyeken is alig lehet megtalálni.”

Ma az Őszi margitvirágot megint használják.   Újabban végzett tanulmányok szerint a szárított levelek migrénes rohamokat megelőző hatásúakpartenolid tartalmuknak köszönhetően alkalmasak a migrénes fejfájás hatékony csillapítására. A levelek gyulladásgátló tulajdonságúak. A népi gyógyászatban a növényt egyes menstruációs zavarok kezelésére, külsőleg zúzódások borogatására, valamint rovarcsípések okozta kellemetlenségek gyógyítására használták. A migrén megelőző illetve csökkentő hatás pontos mechanizmusa egyelőre részleteiben még nem tisztázott, feltételezések szerint a migrén súlyosságának mérséklésében a növény (a partenolid és egyéb összetevők) szerotonin antagonista tulajdonsága is szerepet játszhat. A növény leveleinek belsőleg történő használata a vérlemezkék összetapadását gátolja, véralvadásgátló hatású. Léteznek olyan növényváltozatok, melyekben nem vagy csak nagyon alacsony koncentrációban található partenolid. Az őszi margitvirág levelei jótékony hatásukat csak akkor tudják kifejteni, ha azok partenolid szintje eléri a megkívánt határértéket, ezért érdemes bevizsgált, analitikai mérésekkel ellenőrzött standard készítményeket vásárolni.

Őszi margitvirág növény

Jó tudni az őszi margitvirágről!

Kölcsönhatásba léphet a migrénes fejfájás kezelésében alkalmazott más gyógyszerekkel, nem-szteroid gyulladás-csökkentőkkel, véralvadásgátlókkal. Alkalmazását gyermekeknek, illetve terhes, szoptató anyukáknak nem ajánlják. A friss őszi margitvirág levelei irritálhatják a száj nyálkahártyáját, ízérzékelési zavarok jelentkezhetnek. A növény bőrrel való érintkezése a partenolid tartalom miatt, az arra érzékeny egyéneken allergiás reakciókat válthat ki.
Érdekesség az Őszi margitvirágről.

Kétezer évvel ezelőtt görög orvosok már ismerték a növényt, amit fejfájás csillapítására ajánlottak. Az 1600- as évektől pedig az angol gyógynövényszakértők alkalmazták fájdalomcsillapítóként. Igény szerint a növény levelei lefagyaszthatók, de erős illata miatt ajánlott jól csomagolni. A szárított levelek és virágok – a levendulához hasonlóan – hatásosak a molyok ellen.

Számos forrás állítja, hogy az ókori időktől lázcsillapításra használták. Magyarázatként a növény angol nevére – feverfew(fever=láz) – hivatkoznak, amit viszont a latin febrifugia, „lázból kihajtó” szóból származtatnak. Egyik állítás sem igaz.

A növényt soha nem hívták febrifugiának. Az ókori orvosok, Dioszkoridész és Galenus a görög parthenion nevet használták, és menstruációs, valamint a szüléssel kapcsolatos problémákra írták fel, s nem lázra.

Amint a növény megszerezte a nevét, a herbalisták eldöntötték, csakugyan alkalmas lázcsökkentésre. Abban a reményben ültették ezt az erős illatú növényt a házaik köré, hogy a levegő megtisztításával távol tartsa a maláriát, amelyről tévesen hitték azt, hogy a rossz levegő okozza.

A malária a történelem előtti időktől gyötörte Európát, és egészen addig nem tudták kezelni, míg a spanyol felfedezők Peruból kínafakéreggel nem tértek haza, és az akkori vegyészek ki nem vonták a malária elleni alkotórészét, a kinint. A kinin már rövid időszakon belül is oly sikeresnek bizonyult a malária gyógyításában, hogy a többi lázcsillapító növény is ennek dicsőségében sütkérezett, és az őszi margitvirág felvette a „vadkinin” nevet, jóllehet semmi köze sem volt hozzá. A kinin annyira kitűnőnek bizonyult a malária kezelésében, hogy az őszi margitvirágot egyre ritkábban alkalmazták.

A brit Országos Szénbizottság fő tisztiorvosának a felesége állandóan migréntől szenvedett. Egy bányász, aki hallott erről, elmondta neki, hogy őt is sokáig kínozta ez a betegség, míg el nem kezdett napi pár őszi margitviráglevelet rágni. Az asszony kipróbálta a növényt, s azonnali hatást tapasztalt, 14 hónap múlva sikerült megszabadulnia lélekölő fejfájásaitól.

Mint közeli növénytani rokona, a kamilla, az őszi margitvirág is tartalmaz olyan anyagokat, amelyek megnyugtatják az emésztőrendszer sima izmait. Evés után kipróbálható.

A görcsoldó gyógynövények nemcsak az emésztőrendszer sima izmait, hanem más pl. a méh sima izmait is lecsillapítják. Amellett, hogy megszünteti a migrént, elképzelhető, hogy képes semlegesíteni bizonyos anyagokat – a prosztaglandinokat a testben -, amelyek kapcsolatban állnak a fájdalommal és a gyulladással. A prosztaglandinok szerepet játszanak még a menstruációs zavarokban. Így az őszi margitvirág görcsoldó és antiprosztaglandin-képessége igazolják a hagyományos kezelési módok helyességét a menstruációs problémákban.
Wikipedia szerint gyulladáscsökkentő, értágító és enyhén nyugtató hatása van, jól használható migrénes panaszok enyhítésére. A leveleinek napi rendszeres fogyasztása gátolhatja a migrén és az ízületi gyulladásokért felelős anyag kialakulását. A virágokat leforrázva fej- és ízületi fájdalmakat enyhítő teát készíthetünk. Ugyan ez szülés után segítheti a méh regenerálódását.

Amire vigyáznunk kell!

Az Őszi margitvirág méhösszehúzó hatását nem mutatták ki, jóllehet a népi gyógyászatban mintmenstruációt elősegítő, hosszú múltra tekint vissza. Az állapotos nők legyenek óvatosak és ne használják!

A növény gátolhatja a véralvadást. Akinek véralvadással kapcsolatos rendellenessége van, vagy alvadásgátló gyógyszert szed, beszélje meg orvosával, mielőtt az Őszi margitvirágot használná.

Egészséges felnőttek, a nem állapotos és a nem szoptató nők számára, akiknek nincs véralvadással problémájuk és nem szednek véralvadásgátló szereket, az őszi margitvirág a szokásosan ajánlott mennyiségben biztonságosnak tekinthető.

Összetétel:

Egy adag mérete: 1 kapszula (rapid felszívódású)
Adagok Száma: 100 db
Adagonként tartalmaz:
Őszi margitvirág    380 mg
(Tanacetum parthenium)

Összetevők: porított őszi margitvirág, zselatin.
Adagolás: Napi 1-2 alkalommal, egy kapszula, szájon át történő fogyasztása javasolt, lehetőleg étkezés közben, vagy teakánt fogyasztva (tegye a kapszula tartalmát egy csészébe, majd öntsön rá forró vizet). Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl!
Nem tartalmaz:  mesterséges színezéket, íz vagy édesítőszert, tartósítószert, cukrot, keményítőt, tejet,  laktózt, szóját, glutént, búzát, élesztőt, halat, nátriumot.
Figyelmeztetések: Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott és vegyes étrendet, valamint az egészséges életvitelt. Terhesség, szoptatás alatt ellenjavallt a szedése. Egyéb gyógyszer alkalmazása mellett kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze véleményét. Amennyiben nem kívánt hatás jelentkezik, függessze fel a használatot és lépjen kapcsolatba orvosával. Figyelmeztetés: ne használja a készítményt, ha allergiás a fészkesek (Asteraceae) családjára. 18 év alattiak számára nem ajánlott a készítmény fogyasztása. Gyermekek elől elzárva tartandó. Száraz, hűvös helyen tárolandó. Amennyiben a kupak alatti biztonsági fólia sérült vagy hiányzik, ne használja a készítményt.

Forrás:
balintcseppek.hu
gyogynovenyhatarozo.hu
hu.wikipedia.org/wiki/őszi_margitvirág