Naturpont

Naturpont

Kurkuma (Curcuma longa, Turmeric), kurkumiddal, és kurkuminoidokkal

gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó növény. Dél-Ázsiában honos. A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő Ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer, gyulladáscsökkentő, emésztést segítő hatása miatt . De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti. Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek. Évelő, lágyszárú illatos fűszernövény.

Európába előbb a selyemúton, később Marco Polo utazásai kapcsán került. Nagyon drága fűszer: a kardamommal, sáfránnyal, vaníliával együtt a világ legdrágább gyógynövényei, ugyanakkor a legjobb tulajdonságúak is. Főleg gyöktörzsét (gyökerét) hasznosítják, ami vörösessárga festékanyagot, aromás illóolajakat tartalmaz. A nyugati szakirodalomban és a gyógynövény-­tradíciókban számos kutató véleménye szerint a kurkuma a legfontosabb gyógynövény a Földön.

HATÓANYAGA: A KURKUMIN (dicinnamiol-metán), mely csípős ízű, sárga színű anyag, valamint micrént, xantorizént, turmeront is izoláltak a növényből. Rendkívül értékes és a gyógyászatban is régóta használt fűszer a hatóanyaga miatt.

Hasznos gyulladáscsökkentő és vérkeringés-élénkítő.

 Összetevők: 

Esszenciális olajok – szeszquiterpén, ketonok, zingiberin, borneol, valepotriátok; sárga pigmentanyagok – kurkumin

 Gyógyhatások:

Emmenagogum, vér-tonikum, antibakteriális, epehajtó, vértisztító, gyulladáscsökkentő, véralvadás-gátló, antioxidáns, rákellenes

 

Indikációk:

Gyulladás: A kurkumin csökkenti az arachidonsav által kiváltott gyulladást (ezért fájdalmas menstruáció esetén is megfontolható alkalmazása). Következésképpen alkalmazható bőrgyulladások, ekcéma, csalánkiütés, pszoriázis, bélgyulladás, asztma, rheumatoid artritisz és oszteoartritisz esetén is.

Emésztés: Bélfertőzések és hurutképződés esetén a kurkuma édes ízt idéz elő a belekben, ami kedvezően hat a probiotikus baktériumflórára. Nemrégiben bebizonyosodott, hogy kedvező hatással van avastagbélre, és megelőző szerepe lehet a béldaganatok kialakulásában. Hagyományosan alkalmazzák cukorbetegeknél. SIMAIZOM GÖRCSOLDÓ hatása révén az étkezések utáni haspuffadás, nehezebb emésztés is jelentősen javul.

Máj: Élénkítő hatással van a májra, mivel növeli annak vérellátottságát és az epekiválasztást. Ez elősegíti az epekövek eltávolítását és képződésük megelőzését. Hagyományosan vértisztítónak tartják, és gyakran alkalmazzák a bőrápolásban és a szervezet méregtelenítésére.

Nőgyógyászat: Elősegíti a nyálkafelgyülemlések eltávolítását az alhasból, ami kedvező hatással van a fibrómák, ciszták, endometriózis, fájdalmas menstruáció, túl erős menstruáció és fehérfolyás esetén. Az anyatej-kiválasztás fokozására is alkalmazzák.

Szív: A kurkuma támogatja a szív funkcióit, mivel növeli a véráramlást és csökkenti a vér koleszterinszintjét. Véralvadás-gátló hatása miatt megelőzi a vérrögök kialakulását.

Kontraindikációk:

Epekövek esetén óvatosan járjunk el! Ha a beteg véralvadás-gátló gyógyszert szed, akkor kérjük ki szakember véleményét! Terhesség esetén óvatosan alkalmazandó.

Időtartam:

Hosszabb időtartamra, legalább 1-6 hónapra javasolt

Tulajdonságok (allergén mentes):

Nem tartalmaz: Mesterséges színezék, aroma,  édesítőszer, tartósítószer, cukor, keményítő, tej, laktóz, szója, glutén, Búza, élesztő, hal, nátrium.

A kurkumin forradalom: Sokkal jobb biohasznosulás

A szájon át bevehető kurkuminnak – számos előnyös hatása ellenére – nem jó a felszívódási hatékonysága. Az emésztőrendszerből kevés kurkumin szívódik fel és jut a vérbe. Történtek kísérletek ennek orvosolására, amelyeknél piperint, a feketebors egyik hatóanyagát adták a kurkuminhoz, és ez megnövelte a felszívódás hatékonyságát. A tudósok régóta kerestek egy jobb biohasznosulást nyújtó megoldást.

Hogy érték el a feltalálók ezt a jó biohasznosulást? Úgy, hogy nem a kurkumin további tisztítására koncentráltak, hanem visszanyúltak a “gyökerekhez”, és a nyers kurkuma gyökér sok eredeti komponensét – amelyeket általában kivonnak – benne hagyva a termékben alkották meg a formulát, így például a kurkuminoidokat, amik növényi alapú antioxidáns hatású flavinoidok tulajdonképpen. Tehát e forradalmi formula hatékonyságát lényegében a kurkuma gyökértörzsben jelenlévő természetes összetevők biztosítják. E növény hatalmas kiaknázandó potenciált rejt magában egészségmegőrző és helyreállító tulajdonságaival.

Rengeteg adat bizonyítja, hogy a kurkuminoidok különböző mechanizmusok által sokféle betegség megelőzésében és gyógyításában segítenek – a ráktól a szív- és érrendszeri betegségekig. Ezek között találunk gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, és a rákkal szembeni hatékonyságot növelő mechanizmusokat. Az emberi szervezetben a kurkumin talán egyik legfontosabb hatása, hogy gátolja a krónikus gyulladás kiváltójának a Nuclear Factor-kappa B-nek (NF-kB-nek) a működését. Az NF-kB egyfajta kapcsolóként működő fehérje, ami a gyulladáskeltő anyagokat aktiváló géneket kapcsolja be. Az NF-kB aktiváció a rákos folyamatok minden fázisában kimutatható, tehát ez a faktor egy fontos kutatási terület.

A kurkuma és a rák

Laboratóriumi kísérletek szerint a kurkuma fő hatóanyaga, a kurkumin többféle biológiai folyamatra hatva akadályozza meg a ráksejtek fejlődését és továbbterjedését. Hogyan?

 • Elnyomja az úgynevezett kappabéta faktort (NF-KB), amelynek a magas értéke jellemző a ráksejtek szóródásakor.
 • Blokkolja az ösztrogén és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok képződését, ezzel gátolva a sejtek sokszorozódását. Melyek ezek az ösztrogénszerű anyagok? A környezetünkben található olyan szennyező és segédanyagokról (pl. nitrozaminok, széntetraklorid stb.) van szó, amelyek a gyorsétkezdékben készülő, hirtelen sült ételekben lelhetők fel, valamint a környezetszennyezés következményeként kerülnek szervezetünkbe.
 • A rák bizonyos formáinak hatásos ellenszere a gyulladásgátlás. Márpedig a kurkumin két olyan enzim működését is gátolja – ezek a ciklooxigenáz (COX) és lipooxigenáz (LOX) -, amely fokozza, táplálja a gyulladást, ezzel egyidejűleg a sejtkarcinóma és a vastagbélrák kifejlődésében, az áttét kialakulásában is fontos szerepet tölt be.
 • Erős antioxidánsként a kurkumin megvédi sejtjeinket a rákkeltő hatású szabad gyököktől, amelyek a DNS károsításával gyorsítják az öregedést.
 • Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában, az úgynevezett rákmegelőző állapotban lévő sejtek pusztulását. Ez úgy történik, hogy a kurkumin ösztönzi az úgynevezett programozott önmegsemmisítő mechanizmusa (apoptózis) megindulását. Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. A programozott sejthalál előidézése egyébként a rákellenes gyógyszerek új nemzedékének kifejlesztéséhez vezethet. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb. Rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000 mg kurkumin kivonat bevitele ajánlott.
 • Megakadályozza, gátolja a ráksejteket a sokszorozódásban, így még a rák előrehaladott szakaszában is képes megállítani a tumor növekedését.
 • Erősíti az immunrendszer működését, ösztönzi a helyi és az általános immunitásban szerepet játszó CD4 + T-helper és a By típusú immunsejtek működését.
 • Gátolja az úgynevezett angiogenezist, vagyis azt a folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert. A kurkumin annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet, márpedig éppen ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez.
 • A University of Rochester Medical Center kutatói a kurkumin védőhatásának további érdekes elemére derítettek fényt. Úgy találták, hogy a rákbetegeknél alkalmazott sugárterápia során gyakran károsodó bőrt hatékonyan védi, ha a betegek a táplálékukat rendszeresen kiegészítik kurkumával.

Tudományos vizsgálatok

A következőkben a kurkumin rákellenes és egyéb egészségvédő hatásaival foglalkozó tudományos vizsgálatokból, tanulmányokból merítünk, amelyek nagy számban lelhetők fel a nemzetközi szakirodalomban.

 1. Vizsgálták a kurkumin mellrák elleni hatását, pontosabban azt, hogyan akadályozza meg a rákos sejtek szaporodását. Azt találták, hogy a hatás függ ugyan az alkalmazás idejétől és dózisától, de a kurkumin által kiváltott sejtpusztulás mind a hormonfüggő, mind az attól független sejtvonalakra egyaránt vonatkozott.

Anticancer Drugs, 8(5):470-81, 1997. június

 1. A kurkumin gyulladásgátló és antioxidáns hatását egyaránt elemezték egy másik vizsgálatban. Kiindulópontjuk az volt, hogy a nem szteroid gyulladásgátló szerek csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin szedése jelentősen csökkentette a vastagbél adenokarcinóma előfordulását, illetve 57%-kal mérsékelte a rákos daganat nagyságát.

Cancer Res, 55(2):259-66, 1995. január 15.

 1. A kurkumában található fenolos jellegű vegyületek, a kurkumin I. és a kurkumin III. gyomorrák- és bőrrákellenes hatása került górcső alá egy további kutatásban. Az eredmény az volt, hogy a kurkumin az úgynevezett karcigonén anyagcsere befolyásolásával fejti ki rákellenes hatását. Egyszersmind megvizsgálták a kurkumin in vitro (kémcsőben) hatását a vérrák egyik fajtájára, a humán krónikus myeloid leukémiára. Megállapították, hogy a kurkumin a rák kialakulása, növekedése és terjedése szempontjából egyaránt gátló hatású.

J Am Coll Nutr, 64(2):192-8, 1992. április

 1. Világszerte komoly egészségi problémát jelent az időskorban egyre több embert fenyegető szürke hályog képződés. Ennek a folyamatnak a hátterében az úgynevezett oxidatív stressz áll, amelynek az antioxidánsok hatékony ellenszerét jelentik. A kurkuminnak a szürke hályog képződés megakadályozásában kifejtett antioxidáns hatását vizsgálták ebben a tanulmányban, amelynek a végkövetkeztetése az volt, hogy a kurkumin szemre gyakorolt védőhatása elsősorban a GST képződésnek köszönhető.

Am J Clin Nutr, 64(5):761-6, 1996. november

 1. Az érrendszer egészsége, a keringés szempontjából igen lényeges a koleszterin és a lipidperoxidok szintje a vérben. A vizsgálat során 7 napon át adtak önkénteseknek napi 500 mg kurkumint. Jelentős csökkenést tapasztaltak a szérum lipidperoxidok szintjében (33%), növekedést a „védőhatású”, HDL-koleszterin szintjében (29%), valamint csökkenést a vér teljes koleszterin szintjében (11,63%). Ezért a kurkumint az érelmeszesedés elleni hatékony megelőző szernek minősítették.

Indian J Physiol Pharmacol, 64(5):273-5, 1992. október

 1. Megvizsgálták a kurkuminnak a vesére gyakorolt hatását is. Patkányokban mesterségesen vesebetegséget idéztek elő, majd kurkumint adtak nekik. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin képes volt helyreállítani a normális veseműködést, megakadályozta a szabad gyökök károsító hatását, növelte a vese glutation tartalmát és glutation-peroxidáz aktivitását (erős antioxidáns hatás). Megakadályozta továbbá a lipid-peroxidáció okozta vesekárosodást, ezért a kutatók vesebetegségekben ígéretes lehetőségnek tartják a kurkumin szedését.

British Journal of Pharmacology, 200, Vol 129, Iss 2, pp 231-234

 1. A cukorbetegségre (diabétesz) gyakorolt hatás ugyancsak egy állatkísérletnek volt a tárgya. Sztreptozotocin injekcióval cukorbeteggé tett patkányoknak 8 héten át kevertek a táplálékukba kurkumint, ennek következtében javultak a vizelet laboratóriumi értékei (albumin, karbamid, kreatinin és szervetlen foszfor), valamint mérséklődött a nátrium és a kálium kiválasztása. A kontrollcsoporthoz képest a kurkuminra fogott diabéteszes patkányok májának súlya is csökkent. Arra a következtetésre jutottak, hogy a cukorbetegség körülményei között kurkumin adagolásával tökéletesebbé válik az anyagcsere.

Mol Cel Biochem, 152(1):13-21, 1995. november 8.

Megjegyzés: A jelenleg hatályos jogszabályokat betartva, a termék hatásairól leírást nem közölhetnénk! A könnyebb tájékozódásért, a termékekben található összetevők és hatóanyagok alapján az interneten megtalálható leírások alapján gyűjtöttünk össze rövid tájékoztatót.

Forrás: http://www.atmacenter.hu/ http://www.kurkuma.hu/ Kürti Gábor, szakújságíró természetgyógyász http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/kurkuma-a-gyogyito-gyoker.php http://www.lef.org/ http://www.bcm95.com/