Naturpont

Naturpont

Yohimbe- Természetes Potencianövelő

yohimbe (Pausinystalia yohimbe-Corynanthe yohimbi) egy nyugat afrikában, Kongóban, Kamerunban őshonos örökzöld fa. Kérgét régóta használják különböző betegségek kezelésére, apotenciazavarokat is gyakran yohimbe segítségével próbálják megszüntetni. A nyugati világban is évtizedek óta használják.

Hatóanyagai indol alkaloidok, ezek tisztítás nélkül kb. 2,7-5,9%-os koncentrációban találhatóak a fakéregben. A legyakoribb vegyületek a yohimbine és sztereoizomerei: alpha-, beta-yohimbine. Az emelkedett noradrenalin szint következtében fokozhatja a zsírbontást.

Állat és emberkísérletek igazolták, hogy serkenti a zsírmobilizációt. Elősegítheti a zsírszövet jobb vérellátását -a rossz vérellátás meggátolhatja a zsírsavak szervezeten belüli lebontását- támogatva a fogyást. Zsírégetőtulajdonságát sajnos az utóbbi években nem vizsgálták embereken.

Mérsékelt dózisának edzés, aerob edzés előtti szedése valószínűleg potenciálhatja hatását, úgy, hogy kedvezőtlen jelenségek a serkentő hatású („termogén keverékek”, koffein, efedrin, spiro) készítményekhez képest ritkábban jelentkeznek (de ha mégis fellépnek, forduljunk orvoshoz, szakemberhez).

Bővebben...

Dong Quai (Kínai Angyal-gyökér)- Angelica Sirensis

Kínában, Koreában és Japánban honos növény. Az ősi ázsiai és keleti orvoslásban már évezredek óta használják. Hírneve a ginszengét közelíti: a legfőbb, “minden célra alkalmas” női erősítő gyógynövénynek tekintik. Elsősorban nőgyógyászati problémáknál használatos.

Női problémák erősítő gyógynövényének is nevezik, mert szinte minden nőgyógyászati panasz kezelésére – a szabálytalan menstruációtól a hormonális változások által okozott menopauzális tünetekig alkalmas. Szabályozza az ösztrogén aktivitását és kiegyensúlyozza az ösztrogén-progeszteron arányt. E-és B12-vitamint tartalmaz. Legalább hatféle értágító és görcsoldó kumarin-származékot különítettek el benne.

Hatásos lehet fogyókúra esetén, ugyanis súlycsökkentő és vízhajtó hatású. Segítheti szabályozni a vércukorszintet. Enyhítheti az ízületi-és izomfájdalmakat, mivel gyulladásgátló hatással is rendelkezik.

Bővebben...

Barátcserje (Vitex Agnus Castus, Chastetree berry, vitex)

A Földközi-tenger vidékén őshonos, 2-3 méter magas, terebélyes ágrendszerű, illatos cserje. Nevét azért kapta, mert egykor a kolostorokban élő, nőtlenségi fogadalmat tévő szerzetesek e növény kivonatát fogyasztották szüzességi fogadalmuk megtartásához. Azt tartották róla, hogy csökkenti a nemi vágyat. A barátcserje terméseinek szexuális vágyat csökkentő és a nőkre gyakorolt egyéb, áldásos hatásait a modern orvostudomány kísérleteinek eredményei is igazolták. A növény termését Európában évszázadok óta alkalmazzák női hormonális problémák orvoslására.

Hagyományosan rendszertelen menstruáció kezelésére, a normális menstruációs ciklus visszaállítására és termékenységi problémákra használták a gyógynövényt, manapság emellett apremenstruációs szindróma kellemetlen tüneteinek enyhítésére is ajánlják. A panaszok közé tartozhatnak testi és lelki természetű panaszok is, melyek jelentkezhetnek fejfájás, bőrproblémák formájában, a mellek enyhe feszülésében, alhasi panaszokban, idegességben, ingerlékenységben, továbbá hangulati ingadozásban, fáradékonyságban és alvászavarban.

Bővebben...

Gotu Kola

Az indiaiak, a tigrisek és az elefántok már évezredek óta használják.

Családomban, ismeretségi körömben eddig is használtuk ezt a csodaszert, főleg visszeres és egyéb ér panaszokra, lábfájásra, bár az USA-ból kellett megrendelni, személyes használatra, mert itthon nem volt kapható egy ideig. Most újra forgalomba került.  Már az 1884-es francia gyógyszerkönyvben is említik, de Kínában már 2000 éve „jegyzik”. Sokan ennek ellenére még nem ismerhetik ezt a szent indiai növényt, mely az ajurvédikus orvoslás egyik legfontosabb gyógynövénye, ahol brahmi néven ismert, már több mint 3000 éve. Ezért szeretnék most tájékoztatást adni róla, hogy minél többen megismerhessék.

Bővebben...

Ligetszépe bőrpanaszokra, és menstruációs görcsökre

Parlagi ligetszépe (Oenothera biennis)

A Parlagi ligetszépe (Oenothera biennis) a ligetszépefélék (Onagraceae) családjába tartozó, lágyszárú, évelő gyógynövény, amely 1-1,5 méterre is megnő. Általában töltéseken és ugaron nő. A róla elnevezett család fajai Észak-Amerikától Chiléig megtalálhatók. Több faja, mint kerti dísznövény, már a 17. század eleje óta megtalálható Európában, így Magyarországon is.

Az amerikai indiánok ismertették meg a korai bevándorlókkal a ligetszépe gyógyító erejét. A modern kutatások a magból sajtolt olaj gyógyhatását vizsgálja, amely egy különleges gamma-linolén nevű zsírsavat tartalmaz.

Bővebben...

Őszi margitvirág, Feverfew

Az egyik legerősebb fájdalom csillapító gyógynövény, az Őszi margitvirág.

Az Őszi margitvirág (Tanacetum parthenium) a Fészkesek  családjába tartozik, örökzöld, krizantémféle. Többek között anyafűnek, telt virágú margitvirágnak vagy őszi aranyvirágnak is nevezik ezt a hálás kis növényt. Angol neve Feverfew.

Elterjedése: Útszélek, falak. Hazája a Balkán, Délnyugat-Ázsia, Európa egyes részei, így Magyarország, gyógy- és dísznövényként termesztik, kivadulhat.

Bővebben...

Orbáncfű

Egyéb ismert (külföldi) nevei: St. John’s wort, Johanniskraut, (Hypericum perforatum)

Ez az erdő- és útszéleken, dombokon és réteken, júliustól szeptember közepéig virágzó növény,igen értékes gyógynövény. 25-60 cm magas ágas-bogas növény. Virágzata arany­sárga bogernyő. Hogy biztosan felismerjük, morzsoljunk össze egy teljesen kinyílt virágot; piros levet ereszt. A virágzásban lévő növényt gyűjtjük, teának és fürdőhözOrbáncfűolajelőállításához a virágokat használjuk.

Bővebben...

Gyógynövény formulák sorozat: Kurkuma

Kurkuma (Curcuma longa, Turmeric), kurkumiddal, és kurkuminoidokkal

gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó növény. Dél-Ázsiában honos. A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő Ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer, gyulladáscsökkentő, emésztést segítő hatása miatt . De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti. Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek. Évelő, lágyszárú illatos fűszernövény.

Bővebben...