Naturpont

Naturpont

A XII. kerület legnagyobb bioboltjának vezetőjével, Tóth Krisztiánnal  beszélgettünk, egészségről, , családról, térképészetről, lokálpatriótizmusról. 

Mióta álltok az egészséges életmód szolgálatában, itt a kerületünkben?

-Jövőre lesz 15 éves a Naturpont, azóta vagyunk itt a MOM Park területén. Régebben bent voltunk a plázában, de 4 éve már itt vagyunk a Fórum téren, a lakóparkban

Te térképész végzettségű vagy, hogyan lettél bioboltos?

-Mindig is közel ált hozzánk a természet szeretete, a környezet védelme, az egészséges életmód, és amikor megépült a MOM Park, szeretett volna a család helyben vállalkozni, mivel itt élünk 35 , és éve, és adódott egy lehetőség biobolt nyitásra, és belevágtunk. Én akkoriban  térképész szakra jártam az egyetemre, de mellette besegítettem a családnak.

Egyébként a XII.kerület település-fejlődését mutattam be a szakdolgozatomban, a fellelhető térképek alapján, így elég sok minden ideköt. Bár nem itt születtem, de hegyvidéki polgárnak tartom magam, itt dolgozok, itt élek, itt töltöm a szabadidőmet, jó érzés ez az embernek, a sok ismerős arc között. A bolt kapcsán rengeteg helyi emberrel ismerkedtem meg, és mi tudjuk, hogy a Hegyvidék nem akármilyen hely, itt él az ország elitjének jelentős része.

Járnak hozzád híres emberek?

-Ezt itt elkerülhetetlen, de ők ugyanolyan magánemberek itt a boltban, mint bárki más, úgy is viselkednek, nincs különbség.  Járnak ide  színészek, sportolók, üzletemberek, politikusok, first ladyk, de nekik is ugyanazt tudom nyújtani, mint egy nyugdíjasnak, vagy egy diáknak, vagy bárki másnak: a legjobb tudásomat, a legjobb termékeket, személyre szabottan.

Egyre nagyobb az igény az egészséges életmódra.

-Nem feltétlen. Vagy csak megoszlik, egyre több a lehetőség erre, de pl. bioboltként nehéz megmaradni a piacon, a multik is egyre inkább ráállnak erre a termék csoportra, bár az áraik már kevésbé versenyképesek, mint régebben. Mi jövőre 15 évesek leszünk, de elég kevés cég képes talpon maradni, pont azért mert ezek a cégek azt gondolják, könnyű ebben a szegmensben vállalkozni, mert mindenki szeretne egészséges maradni, közben pedig az látni, hogy a bioboltok sorra zárnak be, még itt a XII. kerületben is, pedig ha itt nincs fizetőképes kereslet, akkor máshol se. Az elmúlt 14 évben számtalan bolt nyílt, és csukott be a környéken, de még a legrégebbiek sem bírták.  Jelenleg úgy néz ki konkurencia nélkül maradtunk a környéken. Ez komoly kihívás.

 

Mi a bolt titka, ami miatt fennmaradt?

-Erről elsősorban a törzsvásárlóinkat kellene megkérdezni, akik régóta hűségesek hozzánk.  :-)

A mi koncepciónk egyelőre működőképes, követjük a valódi trendeket, és a vásárlóink igényei szerint alakítjuk a kínálatot, és a szolgáltatásainkat, külföldről is beszerzünk termékeket, akár egyéni igények esetén is,  ill. akciókkal, és törzsvásárlói pontrendszerrel, személyre szabott kedvezményekkel tartjuk meg vásárlóinkat. Sok esetben mondhatom baráti a viszony. De járunk szakmai továbbképzésekre, szakalapokat, szakcikkeket olvasunk, vannak  partnerek is mögöttünk, orvosokkal, természetgyógyászokkal, stb. Plusz mi csinálunk mindent, kézben tartjuk az irányítást. Ez egy igazi családi vállalkozás, így tudunk hatékonyak maradni.

Édesanyám sok embert gyógyított meg az évek során, akiken az orvostudomány nem tudott segíteni. De amúgy sem mindenki a gyógyszerekben hisz, sokkal inkább a természet adta megoldásokban. Szerencsére a gyógynövényeket még nem sikerült betiltatni, és amik bizonyítottak az elmúlt évszázadokban, azok ma is működnek. A világ csak annyit változott , hogy globális lett, így már 6 kontinensről forgalmazunk gyógytermékeket. A világ tudása összeadódott, és ma már ez ott van mindenkinek a telefonjában. Természetesen a fő profilunk a bio élelmiszerek csoportja.  Sokan kérdezik, hogy nálunk minden termék bio-e, de nem, és erre nem is törekszünk, nem is lenne lehetséges. De nem csak hagyományos termékeink vannak, a táplálék-kiegészítő iparág rakéta gyorsasággal fejlődik, és milliárdok folynak bele a kutatásokba, úgy ahogy a gyógyszeriparba is (csak itt mellékhatások nélküli termékek születnek), mi pedig követjük a trendeket. Ötvözzük a boltunkban a hagyományos és a modern megoldásokat, ill. az egészségtudatosság irányába tereljük a vásárlóinkat. Persze sokan inkább az egészséges élvezeti termékeink miatt járnak hozzánk, ugyanis nagyon nem mindegy, ki milyen teát, kávét, csokit, nasit fogyaszt…

 

Édesanyád, Reőthy Cecília volt a szíve lelke a Naturpontnak…

-Igen, ez így van. Ez volt az élete. Talán túlzottan is sok energiát fektetett bele, és magával kevesebbet törődött, így egy gyermekkori rendellenesség, hosszú betegség után elvitte, 2012-ben.  A vevőink is meggyászolták.  Ezek utána nem volt kérdés, hogy a térképészet helyett, ezt a másik szívemhez közelálló szakmát válasszam, és tovább vigyem a családi vállalkozást. Nemesebb feladatnak is tartom, hogy segítsek az embereknek egészséges maradni.  Nagyon jó érzés, mikor egy vásárló elégedetten távozik, de még jobb, amikor elégedetten tér vissza.

Szeretnénk minél több új elégedett vásárlóval megismerkedni, várunk mindenkit szeretettel.

 

 

 

Az interjú teljes verziója megtalálható a facebook.com/naturpont oldalon.